Castells medievals
Els infants tenen la necessitat d’observar l’entorn social (poble, històries, tradicions…) i d’identificar diferents ocupacions i serveis de l’entorn. A través del projecte “Assaltem el castell”, els infants de P4 de l’Acadèmia Igualada vam cercar informació de les diverses etapes històriques tot iniciant-nos en l’era del Triàsic, la Prehistòria, l’Edat Antiga i arribant a l’Edat Medieval en la qual vam contemplar que en aquesta època hi havia CASTELLS MEDIEVALS.
Indagant vam aprendre que el castell era una edificació gran que servia per defensar-se dels enemics i com a residència de la família reial, cavallers, bufons… Nosaltres volíem crear un castell així doncs, primer vam fer l’estructura i després, vam realitzar la rutina de pensament de “Què falta?”. Aquesta ens va ser útil per comprendre quines parts té un castell i la seva funció i per identificar les parts que li faltaven amb el nostre.
També vam elaborar la rutina del “Zoom-in” amb la qual vam conèixer com l’estendard i l’escut eren uns elements fonamentals. De manera cooperativa i potenciant la creativitat, vam fer un escut; alguns el van pintar amb color daurat per simbolitzar la família reial i altres dibuixaven animals per expressar el nom de la família.
L’elaboració del castell també ens va permetre conèixer que a l’Edat Medieval no tenien llums com avui dia i, per aquest motiu vam crear una torxa fent que la seva base fos com la figura geomètrica d’un con.
Quan vam tenir el castell, vam dur a terme un mapa conceptual amb el qual vam comprendre d’una manera més visual quins personatges hi havia i quins eren els seus oficis. Vam diferenciar la família reial i l’artesana mitjançant la rutina del “Diagrama de doble bombolla”. Seguidament vam dibuixar la silueta d’un cavaller i vam pintar i escriure les parts de l’armadura. També vam voler ser artesans tot creant les nostres pròpies joies al mateix temps que treballàvem la pinça fina i potenciàvem la seva creativitat. Per últim, vam dur a terme un mercat medieval en el qual els nens/es de P4 compraven i venien les seves joies com uns autèntics artesans.
La confecció de l’estructura del nostre castell, a banda de fomentar l’àrea artística, també ens va permetre treballar els traços i l’escriptura a l’hora d’escriure el nom de cada una de les parts del castell. Tanmateix ens va permetre repassar conceptes matemàtics com ara les figures geomètriques per tal d’elaborar les finestres i paret i, la cadena numèrica a l’hora de comptar i mesurar la porta, etc. Però, a banda de tots aquests conceptes curriculars, el nostre castell medieval també ens ha pogut permetre posar a la pràctica diferents moviments motrius com ara rastrejar i gatejar a l’hora d’entrar i sortir i, tenir un racó per descansar, endinsar-nos a la imaginació i plaer per la lectura i narració d’obres teatrals.
Finalment a la sortida a Sant Martí de Tous vam poder visitar el castell i al mateix temps vam poder aplicar tots els nostres coneixements.