Divendres passat, els alumnes de Cicle Superior de primària vàrem anar al Centre d’Estudis del Mar de Sitges, per tal de realitzar uns tallers de descoberta i coneixement del medi litoral.

El treball, que es desenvolupa al CEM (Centre d’Estudis del Mar) al passeig marítim de Sitges, es basa en l’observació directa, en la participació activa, i en la descoberta de la diversitat d’espècies marines. Es realitzen estudis de les diferents comunitats d’organismes del nostre litoral, de la seva importància en el cicle de la vida i de les repercussions de l’activitat humana sobre el mar.

Primer vàrem fer una introducció al món animal i vegetal del nostre litoral mediterrani, donant molt d’èmfasi en la relació dels humans amb l’ecosistema marí. Després vàrem anar a la platja, per tal de veure els organismes marins en el seu medi habitual i n’agafàrem mostres, tant vegetals com animals. Al laboratori va tenir lloc la classificació de les mostres agafades i ens explicaren la importància de la planta marina Posidonia oceanica. Les mostres, un cop estudiades, van ser retornades al mar per un monitor.

La tercera part de l’activitat consistia en la projecció d’un audiovisual sobre les actuacions humanes prop de les costes (edificacions, regeneració de platges, contaminació …), els canvis que produeixen, en la morfologia del litoral, i de les accions a dur a terme per pal·liar aquests efectes. Tot plegat va ser molt interessant i vàrem aprendre un bon munt de coses que no sabíem.